A kezdetek

A történetünk sok-sok személyes kapcsolattal és a közösségépítés vágyával kezdődött.

Smohayné Simon Gyöngyvér háromgyermekes édesanya, művelődésszervező és festő nagy szerepet játszott abban, hogy a helyiek, a Káposztásmegyer II-n élők tudatosan összefogjunk. Kezdeményezőkészsége és szervező ereje segített abban, hogy a játszótéri kapcsolatok, helyi ismeretségek végül közösségépítő szándékú találkozásokhoz és 2011. április 26-án a Káposztási Családok Egyesületének megalakulásához vezetett.

A következő videóban őt kérdeztük az előzményekről és az Egyesület alapításához vezető útról.

Smohay Ferenc, a Káposztási Családok Egyesületének elnöke bemutatja röviden az Egyesületet:

Káposztásmegyer II. területén sok kisgyerekes család él és a játszótereken kialakuló ismeretségek, beszélgetések után egyre tudatosabban szerettünk volna mindenkit bevonni ebbe a formálódó közösségbe. Rengeteg kapcsolódási szálat találtunk a környék remek programjai közt, és hamar megszületett bennünk a vágy a helyi közösség megszervezésére.

Elsőként létrehoztunk egy levelezőlistát az anyukák között, melyen elsősorban kisgyermekes családok léptek könnyen kapcsolatba egymással. Büszkén mondhatjuk, hogy mára már több mint 900 tagot – családot – számlál ez a lista.

A listán keresztül szerveztük meg a mindenki számára nyitott személyes találkozókat, melyekhez a Homoktövis Általános Iskola biztosította a helyszínt. Késő esti megbeszéléseken körvonalazódtak az elképzelések és a teendők, amelyek során hamar körvonalazódtak alapértékeink, főbb céljaink.

A Káposztási Családok Egyesülete

Az összefogás jogi formáját az egyesületi formában találtuk meg, s a közhasznú besorolású Káposztási Családok Egyesületét 2011. április 26-án alapítottuk meg.

Alapszabályunkban is megfogalmazott céljaink:

az egyesület célja, hogy összegyűjtse, és közösségé szervezze azokat a káposztásmegyeri családokat, lakosokat, akik vágynak arra, hogy tevékenyen részt vegyenek egymás kölcsönös segítésében, a családos élet jó megélésében, elsősorban az újonnan kialakult városrész (Káposztásmegyer II.) fejlesztésében és szépítésében, környezetének alakításában
elősegítjük az összefogást és érdekképviseletet egymásért, a környéken tapasztalt problémák megoldásáért és környezetünk egészségéért
minden tevékenységünk alapelve az, hogy azt tegyük másokkal, amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek.
Azóta számos eredményt elértünk, melyekre büszkék vagyunk.

Egyesületünk jelenleg 50 egyesületi tagot számlál, számos helyi vállalkozói partnerrel és szervezettel dolgozunk együtt és sokan segítik még közösségépítő munkánkat. Egyesületünk nyitott, szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen tenne Káposztásmegyerért, azon belül főleg Káposztásmegyer II-ért!

Nagyon hasznos áttekintés készült az egyesületünkről, egyetemi dolgozat formájában, egy káposztási egyetemista, Dreiszker Zsóka által, Szervezetszociológia tantárgyból.
Zsóka a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karán Emberi erőforrások szakon tanul, dolgozatának címe: Falu a váarosban

Tevékenységünkről a közhasznúsági jelentéseinkben is tájékozódhatsz:

Hatályos alapító okirat
Közgyűlési jegyzőkönyv, 2015
Közhasznúsági jelentés, 2014
KCSE közhasznúsági jelentés, 2013
KCSE közhasznúsági jelentés, 2012
KCSE közhasznúsági jelentés, 2011